tiistai 20. joulukuuta 2011

Perinneruokaa Käläviältä.

Äskettäin yllätystonttu piipahti ovenrakosessa tuoden kiitokseksi Kälviän Martoille kuvittamani perinneruokavihkosen.
Sain keväällä jo haasteen asian tiimoilta, vaan en ottanut sitä tosissani vastaan.
Sitten ystävä-Martta vain ilmoitti että kuvat tulisi olla valmiina seuraavalla viikolla, vihkonen viedään painoon.
Jopa tuli tupenrapinat, pensselöidä pikavauhdilla kuvakirjoa vihkoseen.
Aivan tyytväisiä Martat oli, koska korttejakin painattivat joissa resepti takana.
Hienoahan se, että tallennetaan perinteitä ruokakulttuuristakin tänä einesteollisena aikana.
Tässä perinteiset pitoperunat, Kälviäläisissä hautajaisissa yleiset.

Käläviläiset jääränpääryt.
1kg Naudanlihaa
0,5kg Lampaanlihaa
Ydinluuta
3kg Perunoita
Suolaa
Voita

1.Liha maustetaan suolalla ja paistetaan uunissa kypsäksi. Lihojen paistoliemi siivilöidään ja otetaan talteen .Kypsät, jäähtyneet lihat paloitellaan noin 2x2cm kuutioiksi.
2.Ydinluu laitetaan kylmään veteen ja keitetään 1-2 tuntia.Valmis liemi siivilöidään.
3.Perunat paloitellaan ja keitetään kypsäksi suolalla maustetussa vedessä.
4.Ydinluusta keitetty lihaliemi yhdistetään lihojen paistoliemeen ja kuutioidut lihat kuumennetaan huolellisesti liemessä ja lisätään voinokare.
5.Lihat ja perunat yhdistetään "kerroksittain"tarjoiluastiaan.


Monen muunkin suulla sanon että on maukkaat jääränpääryt. Ulkopaikkakuntalaisetkin kiittelee perinteisiä hautajaisruokia.
Yleensä tarjolla jääränpääryjen lisäksi, maito ja kalja. Leipä, juusto ja suolakurkku.
Jälkiruokana uunissa paistettu riisipuuro ja rusinasoppa.
Posted by Picasa

10 kommenttia:

  1. Voi miten upea kirja kuvituksellasi on syntynyt. On hieno tapa tallettaa perinneruokien ohjeita vielä nyt kun joku niitä muistaa, tahtoo einesruoka olla helppoutensa takia jo arkipäivää.
    Mistäpä tämän Marttojen keittokirjan saisi?

    VastaaPoista
  2. Heippa Anja pitkästä aikaa!
    Saat kirjan minulta, antoivat muutaman kiitokseksi kuvituksesta.
    Kerro sähköpostillasi postiosoitteesi, tietty hukannut aiemmin antamasi.
    Käväiseppä katsomassa osoiossa "Tytteli", synnytin näet poissaollessasi.
    Hyvää Juhlan odotusta!

    VastaaPoista
  3. Sinähän olet taitava.
    Varmasti maistuu nuo ruuat hyvälle.
    Kiva että vaalitaan perinneetä.

    Mukavaa joulunaikaa sinulle!

    VastaaPoista
  4. Tosi hienon kuvituksen tuo kirja onkin saanut, ihania perinteisiä kuvia olet siihen maalannut.

    VastaaPoista
  5. Ompa hienon kuvituksen kirja saanut,hienoa kun perinteitä vaalitaan:)

    VastaaPoista
  6. Kiitokset Sylvi, Anja Ritva!
    Vävylle annoin vihkosen että tutustuu perinneruokiin.Olen noita "Jääränpääryjä" joskus laittanut ja vävy toivoi niitä saavansa muulloinkin kuin hautajaisissa.
    Siinäpä mummelille teema pesueen ruokkimiseen kun perinneruokaa laitan. Joulupäiväksi tulee perhekunnat syömään, silloinkin joulu perinteitä, mutta nuortenkin maku muistettava.
    Juhlan tuntua teille blogiystävät!

    VastaaPoista
  7. Kuvasi antavat keittokirjalle hienon lisän ja tekevät siitä havainnollisen ja mukavamman lukeakin varmaan! Jääränpääryt kuulostaa tosi pohjalaiselta:)
    Toivotan sinulle oikein Hyvää Joulua ja kaikkea hyvää ja mukavaa vuodelle 2012!

    VastaaPoista
  8. Kiitos Sirkka!
    Se on vaan vihkonen ei mikään paksu opus, mutta niitä perinteisiä arki ja juhlaruokiakin vanhan ajan makuun.

    VastaaPoista
  9. Onpa kiva idea laittaa reseptit korttien taakse.
    Onko eri kuvien takana eri reseptit?

    VastaaPoista
  10. Kiitos Irma!
    Eri ruokalajit kuvakorteissa. Ah, niin yksinkertaisia ja vaatinattomista aineksista. Siinä ne kunnioitettavat perinteet ja taatusti "lähiruokaa".

    VastaaPoista